Cardigan heklet i stavgrupper

Nå som våren er her kan det være kjekt med en lang jakke. Jeg har valgt en blå farge som kan være perfekt til olabukse.

Selve designet av jakken er lik en babyjakken som jeg heklet for en stund siden. For å finne ut hvor stor jakken skulle være tok jeg utgangpunkt i en kjøp jakke, og brukte målene på denne jakken som utgangspunkt for mønsteret. Jakken er heklet hel fra bunnen av og når det kommer til armene hekles det videre i to forstykker og et bakstykke. Armene heklet jeg som et firkantet stykke, sydd sammen under ermene og jakken. Selve jakken er 77 cm lang.

Her et bilde av meg med den ferdige jakken:

IMG_1148

 

Selve heklingen:

Jakken hadde jeg målt til å være 106 cm i bredden som skal være to forstykker og rygg. Jeg startet med å hekle 166 luftmasker. Det er 41,4 rapporter totalt. Grunnen til oddetall er at høyre og venstre side skal se lik ut. Da må jeg starte og slutte på samme måte

Her har jeg tegnet mønsteret hvor lav ring betyr luftmaske, lite t betyr fastmaske og høy t med strek midt på betyr stav:

DSC_0894

Dette mønsteret går over fire rader, og to av radene er like bare de er forskjøvet slik at det får en fin effekt.

Første rad: Startet med 4 luftmasker og 1 fastmaske i den 10. luftmaske fra staven. * der etter heklet jeg 4 luftmasker, hoppet over 3 luftmasker fra forrige rad og 1 fastmaske i neste luftmaske * Gjentok dette 81 ganger. Her er bilde etter første rad:

DSC_0896

 

Andre rad: Startet med å hekle 3 luftmasker. * Der etter gjentok jeg 4 staver i luftmaskebuen fra forrige rad, 2 luftmasker, 1 fastmaske i den neste luftmaskebuen fra forrige rad, 2 luftmasker * Dette gjentok jeg 40 ganger. Avsluttet med 1 stav. Her er bilde etter andre rad:

DSC_0897

Tredje rad: 4 luftmasker * 1 fastmaske i den første staven i neste stavgruppe, 4 luftmasker, 1 fastmaske i den siste staven i den samme stavgruppen 4 luftmasker. * Dette gjentok jeg 40 ganger og avsluttet med 1 fastmaske. Her er et bilde som viser arbeidet etter tredje rad:

DSC_0898

Fjerde rad: Heklet 5 luftmasker, 1 fastmaske i luftmaskebuen fra forrige rad * der etter 2 luftmasker, 4 staver i neste luftmaskebue fra forrige rad, 2 luftmasker, 1 fastmaske i neste luftmaskebue fra forrige rad * Dette gjentok jeg 40 ganger og avsluttet med 1 stav ytterst. Her er et bilde fjerde rad:

 

DSC_0899

Jeg gjentok første til fjerde rad til arbeidet målte 55 cm.

Etter dette delte jeg jakken inn i 9,5 rapporter til venstre forstykke, 20 rapporter til rygg og 9,5 rapporter til høyre forstykke. Det er to rapporter igjen som blir en felling under hver arm.

Høyre forstykke: Her heklet jeg 9,5 rapporter frem og tilbake til arbeidet målte 22 cm fra fellingen.

Venstre forstykke: Her heklet jeg 9,5 rapporter frem og tilbake til arbeidet målte 22 cm fra fellingen.

Bakstykke: Her heklet jeg 20 rapporter frem og tilbake til arbeidet målte 22 cm fra fellingen.

Slik så arbeidet ut så langt:

DSC_0884

 

Arm: Her heklet jeg to rektangulære stykker. Hver arm måler 28 cm nederst som betyr at jeg heklet 10 rapporter i starten. Hver rapport krevet 8 luftmasker, hvilket betyr at jeg legger opp 80 masker.

Jeg gjentok første til fjerde rad til armen målte 44 cm lang. Økte ut en halv rapport på hver side hver 6 cm. Armen var til slutt 44 cm bred. Her er et bilde av armen før jeg sydde den i sammen:

DSC_0901 (1)

Jeg heklet to like armer.

Montering: Jeg sydde først hver arm sammen fra vrangen. Brukte trådene som de ulike stykkene er startet med til syingen slik at det blir færre tråder å feste.

Sydde først sammen forstykkene mot ryggen på hver side. Passet på å ha rette mot rette. Sydde der etter hver arm inn i jakken slik:

DSC_0903

Til slutt heklet jeg en 4 rader med fastmasker rundt jakken hele jakken. Her er et nærbilde av kanten rundt:

DSC_0913

 

Heklet også en kant med 4 fastmasker nederst på hver arm. Passet på samtidig å hekle inn løse tråder. Presset jakken. Og endelig var jakken ferdig. Her er et bilde av den ferdige jakken på en kleshenger:

DSC_0904

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s