Heklede pulsvanter med viftemønster

Jeg har alltid ønsket meg pulsvanter og ser at mange bruker slike vanter både innendørs og utendørs. For å lage disse prøvde jeg meg frem. Den første pulsvanten jeg heklet ble lengre enn den jeg til slutt endte opp med. Garnet jeg benyttet var alpakka garn fra Nille som er av utsøkt kvalitet både å se på og ha på seg. Det går med litt over et nøste pr par pulsvanter. Det lønner seg derfor å hekle to par, hvor en bruker tre nøster. Dette er utmerkede julegaver. Jeg gav bort 9 til familie og venninner som jeg ellers ikke vil ha gitt bort gave til, og har bare fått positiv respons på disse pulsvantene. En fordel er at mønsteret er tett, slik at pulsvantene er skikkelig varme. Her er et bilde av en pulsvante i blå farge.

Blå pulsvant

Her vil dere også få en formening om størrelsen på selve vanten.  Her er blide av de tre fargene jeg har benyttet når jeg heklet pulsvantene:

Alpakka garn fra Nille.

Alpakka garn fra Nille.

Det går fint an å bruke andre garntyper. Da vil dere måtte tilpasse antall vifter slik at pulsvantene sitter pent på armen og virkelig kan gjøre sin funksjon, å være varme rundt håndleddene. De som jeg har heklet av Alpakka garn fra Nille er kun 18 cm lange. Det er ikke noe i veien å lage de kortere eller lengre. De jeg laget til meg selv innehold kun ni vifter i bredden pga. jeg har tynne armer. Jeg ser an hvem jeg gav pulsvantene til, da de fleste med normal størrelse på hendene må opp i ti vifter i bredden. Jeg har benyttet heklenål nr 3, det er ikke noe for å benytte en størrelse mindre eller større. Det er bare å prøve seg frem. Jeg forsøkte meg med heklenål 2,5 men syntes at heklingen ikke kom godt nok frem.

Selve heklingen:

Jeg la opp 80 luftmasker. Det er bedre å ta litt i, for om det er noen masker til overs, kan disse bare løses opp med en nål. Jeg startet første rad med en halv vifte. og dette gjorde jeg for å få et «rektangulært» utseende. Hoppet over tre luftmasker og heklet 2 staver til i det samme hullet. Hoppet der etter over to luftmasker og heklet en fastmaske i neste luftmaske. Der etter hoppet jeg over to luftmasker igjen og heklet fem staver i neste luftmaske. Der etter hoppet jeg over to luftmasker og en fastmaske i neste luftmaske. Slik så det ut når jeg har kommet så langt:

Start på hekling

Da var det bare å fortsette på samme måte til jeg hadde 9 hele og 2 halve vifter, og første omgang var ferdig.

Andre rad startet jeg med en fastmaske i første ledige maske. Dette gjorde jeg for å få til en pen kant. I denne raden heklet 10 hele vifter. Den første viften heklet jeg ved at alle stavene i det samme  laveste masken mellom to vifter fra forrige rad. Der etter heklet jeg en fastmaske i det høyeste punktet i neste vifte. Slik så den første viften ut:

2 rad

Da fortsette jeg videre ut raden slik at det ble heklet 10 vifter til, og rad 2 ble ferdig.

Rad 3 begynte jeg med 3 luftmasker som tilsvarer 1 stav. Der etter heklet jeg to staver til i samme maske slik at det blir en halv vifte. Der etter heklet jeg en fastmaske på det høyeste punktet i viften fra forrige rad. Her skulle det bli først 1 halv vifte, 9 hele og til slutt 1 halv vifte.

Rad 2 og 3 ble heklet jeg annenhver gang. Det er viktig å påse at kantene ble pene. Disse radene skulle jeg gjenta til det er på tide med å «ta inn» en halv vifte på hver side slik at hullet til tommelen kommer frem naturlig. Det som er viktig at begge pulsvantene blir like store og at der det tas inn med tommelen, må raden være avsluttet med en halv vifte. Jeg «tok inn»  med en halv stav når jeg har 10 vifter på den ene siden og 11 vifter på den andre siden (telt fra bunnen). Når jeg skulle felle heklet jeg tre fastmasker slik at jeg kom på toppen av forrige vifte. Se bilde:

Felling tommel

Da jeg fortsette med en halv vifte, og heklet mønsteret videre. Der etter hekles det videre til det er 14 vifter på den ene siden og 15 vifter på den andre siden (talt fra bunnen) . Slik så pulsvanten ut før montering:

Vant før montering

Montering:

Jeg la sammen pulsvanten og sydde sammen ovenfra og ned med garnet, slik at jeg sparte arbeid med festing av tråder. Sydde ca. 3 cm ned, men ventet med å feste tråden, slik at jeg til slutt ville få en perfekt avslutning av hullet til tommelen:

Montering

Så var det en tilpasning av hvor stort hullet til tommelen skulle bli, da var det bare å prøve seg frem. Hullet måtte jo ikke bli for trangt. Se bilde under:

Tommel

Avslutningsvis valgte jeg å hekle en kant nederst. Dette kan selvfølgelig sløyfes. Denne kanten gjorde at pulsvanten fikk det samme utseende oppe som nede, og vil sørge for et pent sluttresultat. Jeg heklet den nederste kanten slik:

Kant nederst

Jeg heklet ti vifter. Passet på at selve viften var akkurat mellom to vifter fra selve pulsvanten. Jeg telte at det ble ti vifter. Festet resten av trådene og pulsvanten ble ferdig. Det var ikke nødvendig å presse pulsvantene, de er pene nok uten.  Nå heklet jeg en pulsvant til. Det er ikke forskjell på høyre og venstre pulsvant.

Dersom dere skal prøve dere, lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s