Heklet hals med viftemønster

I og med jeg nylig heklet pulsvanter med vifter, er det jo smart å hekle en hals i det samme mønsteret. Her er et bilde av meg med den ferdige halsen sammen med pulsvantene:

Bilde hals og skjerf

For å finne ut hvor stor en hals skulle være tok jeg utgangspunkt i en kjøpehals til min datter. Denne målte 28 cm i bredden og 68 cm i lengden. Når jeg sammenlignet hvor mange vifter som gikk med til pulsvantene, tilsvarte 28 cm cirka 14 vifter. Garnet jeg benyttet var Alpakka garn fra Nille som er av utsøkt kvalitet både når det gjelder utseende og passform. Det gikk med i overkant av 4 nøster til denne halsen. Det går fint an å bruke andre garntyper. Da må en bare tilpasse antall vifter slik at halsen henger pent. Det er bare å prøve seg frem. Jeg brukte heklenål nr. 3.

Selve heklingen:

Jeg la opp 80 luftmasker. Det er bedre å ta litt i, for om det er noen masker til overs, kan disse bare løses opp med en nål. Jeg startet og avsluttet første rad med en halv vifte. Dette gjorde jeg for å få et «rektangulært» utseende. Hoppet der etter over tre luftmasker og heklet 2 staver til i det samme hullet. Dette tilsvarer en halv vifte. Hoppet der etter over to luftmasker og heklet en fastmaske i neste luftmaske. Der etter hoppet jeg over to luftmasker igjen og jeg heklet fem staver i neste luftmaske. Der etter hoppet jeg over to luftmasker og heklet en fastmaske i neste luftmaske. Da fortsatte jeg videre på samme måte til jeg hadde 13 hele og en halv vifte til slutt, og første omgang er ferdig.

Slik ser heklingen ut når jeg har heklet ferdig rad 1:

Hals rad 1 justert

2. rad startet jeg med en fastmaske i første ledige maske. Dette gjorde jeg for å få til en pen kant. I denne raden skulle jeg hekle 14 hele vifter. Den første viften heklet jeg  med alle stavene i det samme  laveste masken mellom to vifter fra forrige rad. Der etter heklet jeg en fastmaske i det høyeste punktet i neste vifte. Da fortsatte jeg raden ut, og rad 2 ble  dermed ferdig.

Og slik ser heklingen ut når jeg har heklet ferdig rad 2:

Hals rad 2 justert

I rad 3. begynte jeg med 3 luftmasker som tilsvarte 1 stav. Der etter heklet jeg to staver til i samme maske slik at det ble en halv vifte. Der etter heklet jeg en fastmaske på det høyeste punktet i viften fra forrige rad. Der etter heklet jeg 13 hele vifter og til slutt 1 halv vifte

Rad 2 og 3 gjentok jeg annenhver gang. Det var viktig å påse at kantene ble pene. Slik så halsen ut etter at jeg hadde heklet noen rader:

hals nesten ferdig

Der etter heklet jeg videre til arbeidet målte 72 cm. Jeg avsluttet heklingen slik at siste omgang hadde en halvvifte på hver side, slik at halsen skulle få et «rektangulært» utseende. Det er en smaksak hvor lang en hals bør være. Jeg prøvde meg først med en lengde 68 cm, sydde den sammen. Men syntes at halsen ble for trang og heklet på 4 cm til.

Montering:

Her la jeg sammen ende mot ende og sydde pent sammen med det samme garnet jeg heklet med. Jeg valgte å ikke hekle noen ekstra kant rundt slik jeg gjorde med pulsvantene. Dette avgjorde jeg etter å har prøvd halsen, hvor jeg så at en slik kant ville bli lite synlig. Til slutt festet jeg alle trådene.

Her er halsen ferdig:

Ferdig hals 2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s