Skjerf heklet i firkandede ruter i fem farger

Jeg måtte jo hekle med et nytt skjerf til denne vinteren og denne gang vil jeg ha et i flere farger. Valget falt på å hekle noen firkantede ruter jeg aldri har heklet før og jeg tilpasset antall staver i mønster pga garnets tykkelse slik at sluttresulatet skulle bli pent. Her er et bilde av meg i det ferdige skjerfet:

DSC00199

Garnet jeg jeg valgte var et ullgarn fra Nille som het Superwash Ull. Jeg brukte heklenål nr. 3. Jeg valgte fem farger som matchet hverandre. Det gikk med tre nønster av hver farge, til sammen femten nøster.

Selve mønsteret valgte jeg å sette sammen i et enkelt  rutemønster på følgende måte. Her er mønsteret tegnet i Excel:

Mønster skjerf.

Selve skjeftet ble sydd sammen bredden som bestod av fire ruter. For at jeg skulle få ønsket lengde måtte jeg hekle 28 rader med ruter, altså til sammen 112 ruter. Dersom en skulle ønske en annen bredde eller lengde er det ikke noe i veien for å endre det mønsteret

Og her et bilde av det ferdige skjerfet hengende på en kleshenger:

DSC00184

For å finne ut hvor stor dette skjerfet skulle være, heklet jeg først 21 ruter i lengden. Etter å ha prøvd skjefet synes jeg at dette var for kort og jeg heklet på 7 ruter til og endte opp med 28 ruter til slutt. Det er bare å prøve seg frem. Mitt ferdige skjerf målte 130 cm uten frynser. Jeg liker at jeg kan surre et skjerf rundt halsen en gang, for da varmer det mer. Dessuten synes jeg at frynser er dekorativt og jeg valgte å feste på frynser på 20 cm i hver ende.

Selve heklingen:

Hver rute måler 7 x 7 cm. Dette er et rutemønster som er enkelt å hekle å består av kun staver, fastmasker, luftmasker og kjedemasker.

 Her har jeg tegnet et diagram av mønsteret til rute hvor lav ring betyr luftmaske og kors betyr stav:

IMG_0882

 

 

Heklet 8 luftmasker som jeg tilslutt heklet sammen med en kjedemaske:

DSC00150

Første runde: Heklet først 3 luftmasker som tilsvarte en stav. Der etter 1 stav om ringen og 3 luftmaske3. Dette gjentok jeg til at det var 8 staver med 3 luftmaske mellom hver. Avsluttet med en kjedemaske. Slik ser resultatet etter første runde:

DSC00153

Andre runde: Her heklet jeg tre staver sammen Dette tilsvarer 1 stav. Der etter heklet jeg 2 staver i samme luftmaskebue, heklet 3 luftmasker og 3 staver i neste luftmaskebue fra forrige rad. Dette gjentok jeg slik at det ble 8 grupper med 3 staver. med 3 luftmasker i mellom. Hver stavgruppe bestod av tre staver som ble heklet sammen i en maske. Avsluttet med en kjedemaske. Slik ser resultatet etter andre runde:

DSC00154

Tredje runde: Startet med å hekle 3 luftmasker som tilsvarer 1 stav. Heklet der etter en stav i luftmaskebuen fra luftmaskebuen til høyre. Heklet 1 stav til. Heklet 1 luftmaske og 4 staver i neste luftmaskebue fra forrige rad. Heklet der etter 3 luftmasker. Dette gjentok jeg slik at det ble 8 stavgrupper bestående av 4 staver hvor det var 1 eller 3 luftmasker i mellom. Avsluttet med 2 staver som var begynnelsen på den stavgruppen jeg stsrtet i. Avsluttet med en kjedemaske. Slik ser resultatet etter tredje runde:

DSC00157

Fjerde runde: Startet med 3 luftmasker og en fastmaske i luftmaskebuen fra forrige rad hvor det kun er en luftmaske fra forrige rad. Heklet videre 3 luftmasker og en fastmaske midt i mellom de 4 stavene fra forrige rad. Heklet 3 luftmasker, 2 staver, 3 luftmasker, 2 staver i luftmaskebuen bestående av 3 staver fra forrige rad. Dette gjentok jeg tre ganger. Slik ser resultatet etter fjerde runde og ferdig rute:

DSC00159_1

La det være en «lang» tråd igjen. Denne brukes til å sy sammen firkantene til slutt.

Montering:

 

Jeg prøvde først å hekle de sammen, men synes ar sluttresultatet ble mye penere når jeg sydde sammen for hånd.

Jeg brukte trådene fra arbeidet til å sy sammen rutene. Jeg la rette mot rette og sydde sammen med pene sting fra vrangen. Sydde sammen rutene etter hvert slik mønsteret viser.

Frynser:

Der etter festet jeg til frynser på begge kantene, ikke den rette siden De på det ferdige resultatet Det er disse frynsene som gjør skjerfet fint. Jeg valgte samme farge som hver firkant til farge på frynsene. Det er en smakssak hvor lange disse bør være, og hvor stort mellomrom det burde være mellom hver enkelt.

Mine er 20 cm lange, som betyr at jeg tok dobbel tråd på ville utgjøre fire tråder på hver 20 cm. Jeg målte med et målebånd og klippet nøyaktig før jeg satte de på skjerfet. Slik monterte jeg en frynse med heklenål:

DSC00180

Jeg monterte en frynse i hver luftmaskebue. Her kan dere se resultatet etter en rute:

DSC00182

Slik ser det ferdige resultatet ut:

DSC_0099

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s