Se hvordan jeg lager mønster i Excel og hekler ny forside til pute i filethekling

Dette innlegget har jeg skrevet som gjesteblogger på Microsoft sin side og det publiseres også på min blogg her.

DSC_0032.JPGI stuen til vår hytte på Hvaler har jeg noen slitte puter som jeg kunne tenkt meg å få fornyet med en mer maritim og heklet stil. Og hva er ikke mer maritimt enn ankermøster? Jeg vil hekle en ny forside som jeg vil sy på foran på puten. I dette blogginlegget vil jeg presentere hvordan jeg først lager mønsteret i Excel og der ettet hekler dette mønsteret i filethekling.

Størrelsen på den nye forsiden skulle være like stor som puten, og den målte jeg til 42 x 42 cm. For å finne ut hvor mange ruter mønsteret til den nye forsiden skulle være i bredden og lengden (heklefastighet, om det er et ord),  målte jeg hvor mange ruter jeg hadde heklet i høyden og bredden i et tidligere arbeid. Jeg målte at forsiden til min pute måtte ha 58 ruter i bredden og 80 ruter i høyden. Dette er utgangspunkt jeg har før jeg begynner å tegne mønsteret i Excel. I jobbsammenheng er jeg en Excelnerd, og jeg synes det er kjempefint å få brukt mine kunnskaper når jeg skal lage mønster til mine hekleprodukter.

Tegning av mønster i Excel: I Excel viste jeg at jeg skulle bruke 80 rader (loddrett), og høyden er dermed ferdig. For å bestemme antall kolonner (vannrett) vil jeg vite hvor stort område jeg trengte i Excel. Jeg satte markøren nede på rad 82. Jeg satte inn et 1 tall i hver rute bort over helt til jeg kom til 58. Jeg markerte rad 82 og kunne hele tiden kontrollere om jeg kom til 58 (som er summen av antall 1 tall), som er et tall som er synlig nederst i Excel. Den siste raden hvor jeg satte inn et 1 tall var i kolonne BF. Nå har jeg klargjort området som jeg skulle tegne mønsteret inn i.

Standardoppsettet i Excel er ikke helt egnet til mønstertegning. Jeg merket kolonnene fra A til BG, trykket høyre musetast og trykket på kolonnebredden og satte inn 0,8. Videre merket jeg radene 1 til og med 82, trykket høyre musetast, og trykket inn 8 på radhøyde. Disse målene på kolonnebredde og radhøyde har jeg funnet ut av erfaring når jeg tidligere har  tegnet mønster i Excel.

For å finne ankermønster googlet jeg meg frem til ulike ankermønster på et lesebrett. Jeg tegnet med x på fritt etter bilde i det bestemte området i Excel. Passet på at x var justert i midten i cellene. Prøvde meg litt frem. Måtte gi x den minste skriftstørrelse til Calibri som er 8. Etter en del prøving og feiling så et anket ut slik. Når jeg lagde et bilde av Excel brukte jeg Utlippsverktøy (standardprogram),valgte kopier:

 

Anker enkelt

Dette ankeret har en «rekkevidde» på 14 x i bredden og 21 x i høyden. Nå gjaldt å få plassert ankrene inn i den delen av Excelarket som jeg har bestemt skal ha mønster. De fire ytterste radene, og fem nedre og øvre kolonnene skulle jeg kun ha tomme ruter.  Jeg fikk det nesten til å stemme med 3 x 3 anker, og hadde valget om å endre på ankrene eller utvide det totale antall ruter. Jeg valgte å utvide antall ruter i høyden med 1 til 81 ruter og antall ruter i bredde ble 58 ruter.

For å få til et bilde av 3×3 anker er jeg nødt til å forminske Excel slik at jeg får en størrelse som passer inn i blogginnlegget. Står på Zoom øverst i Excel, prøvde meg først med 50 %, det syntes jeg var akkurat litt lite, og valgte 68 % som vises her:

Flere anker

Da var det bare å starte heklingen. Garnet jeg benyttet var Solberg 12 4 hvit farge. Dette garnet har jeg benyttet i mange år. Det gikk med en del av et nøste på en dette forstykket. Jeg brukte jeg heklenål nr. 1,25.

Selve heklingen: Her er heklingen basert på filethekling. Dette betyr at enten er det er hull hvor det hekles kun to luftmasker mellom to staver, eller hullet fylles inn med to staver. Det hekles frem og tilbake og mønsteret er like pent på bakside og forsiden. Det er bare å telle hele tiden hvor mange ruter som er tomme (to luftmasker), og hvor mange ruter som skal fylles med to staver. Jeg la opp 200 luftmasker. Det er bedre å ta litt i, for om det er noen masker til overs, kan disse bare løses opp med en nål.

Første rad startet jeg med å hekle 8 luftmasker og heklt en stav i neste luftmaske. Der etter heklet jeg to luftmasker, hoppet over to luftmasker og en stav i neste luftmaske. Heklet 57 ruter. Den første raden besto av 58 tomme ruter som dere kan se av diagrammet. Dette er bunnen og i starten av forsiden på puten.

Andre – femte rad: Heklet også 58 tomme ruter.

Slik ser arbeidet ut etter to heklede rader:

Da var det bare å starte heklingen. Garnet jeg benyttet var Solberg 12 4 hvit farge. Dette garnet har jeg benyttet i mange år. Det gikk med en del av et nøste på en dette forstykket. Jeg brukte jeg heklenål nr. 1,25.

Selve heklingen: Her er heklingen basert på filethekling. Dette betyr at enten er det er hull hvor det hekles kun to luftmasker mellom to staver, eller hullet fylles inn med to staver. Det hekles frem og tilbake og mønsteret er like pent på bakside og forsiden. Det er bare å telle hele tiden hvor mange ruter som er tomme (to luftmasker), og hvor mange ruter som skal fylles med to staver. Jeg la opp 200 luftmasker. Det er bedre å ta litt i, for om det er noen masker til overs, kan disse bare løses opp med en nål.

Første rad startet jeg med å hekle 8 luftmasker og heklt en stav i neste luftmaske. Der etter heklet jeg to luftmasker, hoppet over to luftmasker og en stav i neste luftmaske. Heklet 57 ruter. Den første raden besto av 58 tomme ruter som dere kan se av diagrammet. Dette er bunnen og i starten av forsiden på puten.

Andre – femte rad: Heklet også 58 tomme ruter.

Slik ser arbeidet ut etter to heklede rader:

 

 

To rader

Sjette rad: Heklet først 10 tomme ruter, 2 fylte ruter, 16 tomme ruter og slik fortsatte jeg raden og avsluttet med 10 tomme ruter. Der etter fortsatte jeg og heklet frem og tilbake, til mønsteret er ferdig. Nå målte forsiden på puten 42 x 42 cm. Det er ikke så nøye om det er hundre prosent korrekt. Jeg passer på å trekke inn eller ut når jeg syr forsiden på puten.

Slik ser heklingen ut etter at en ankerrad er ferdig:

En ankerrad

Og slik ser heklingen ut når tre ankelrader er ferdige:

Tre ankerrader

 

Kant rundt: Første runde heklet jeg en fastmaske i hver stav og to fastmasker mellom stavene øverst og nederst. Langs kantene heklet jeg kun en fastmaske i mellom hver fastmaske som ble heklet i starten på hver rad. I hjørnene heklet jeg to luftmasker i mellom fastmaskene.

Og her er et nærbilde av kanten rundt:

Kant rundt

 

Andre runde heklet på en liten vifte. Jeg heklet en fastmaske, hoppet over 1 maske, 3 staver i neste maske. Dette gjentok jeg. I hvert hjørne heklet jeg 5 staver slik at det ble et pent hjørne.

Og her er et bilde av det ferdige forstykke før jeg sydde det på puten:

Ferdig heklet før påsying

 

Her viser jeg hvordan jeg sydde på forstykke på puten. Jeg brukte hvit sytråd og sydde med små sting for at det skal bli pent:

Sying

 

Og endelig her vises det ferdige produktet:

 

DSC_0032.JPG

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s