Trekantsjal i filethekling

Jeg har heklet i flere år dette trekantsjalet og dette elsker jeg virkelig. Det fine med det er at det, og sjalet blir fint når det mønsteret og fasongen virkelig kommer surres rundt halsen. Jeg har valgt å feste på frynser som gjør et fint sluttresultat. Her et bilde av sjalet liggende en sofa hvor mønsteret og fasongen virkelig kommer frem

: Ferdig sjal på sofa

For å finne ut hvor stor dette trekantsjalet skulle være har jeg prøvd meg litt frem. Sjalet måler i starten 154 cm. Det strås veldig fort inn og er 54 cm høy. Det at det skrås fort inn er også noe som gjør dette trekantsjalet fint. Garnet jeg benyttet var Alpakka garn fra Nille som er av utsøkt kvalitet både når det gjelder utseende og passform. Det gikk med 4 nøster til dette trekantsjalet. Det går med nesten et halvt nøste til frynsene. Det går fint an å bruke andre garntyper. Da må en bare tilpasse slik at bredden på sjalet blir noenlunde lik. Det er bare å prøve seg frem. Jeg brukte heklenål nr. 3. Selve heklingen: Her er heklingen basert på filethekling. Dette betyr at enten er det er hull hvor det hekles kun to luftmasker mellom to staver, eller hullet fylles inn med to staver. I mellom disse hekles det en stav. Slik er det fullstendige mønsteret:

Mønster i Excel

På mønsteret er det bare å telle hele tiden hvor mange ruter som er tomme (to luftmasker), og hvor mange ruter som skal fylles med to staver. Jeg la opp 500 luftmasker. Det er bedre å ta litt i, for om det er noen masker til overs, kan disse bare løses opp med en nål.

Andre rad startet jeg med å hekle 8 luftmasker og hekle en stav i neste luftmaske. Der etter to luftmasker, hopp over to luftmasker og en stav i neste luftmaske. Heklet 157 ruter. Den første raden består av 157 tomme ruter som dere kan se av diagrammet. Dette er bunnen og i starten på sjalet. Det som er utfordringen er å få fellingen på hver side til å bli pen. På hver side av sjalet må det tas inn en eller to ruter. Det fremgår av mønsteret hvordan fellingen skal gå. Det felles enten en eller to ruter på hver side av sjalet. Andre rad startet jeg med 5 luftmasker og en stav i neste stav. Nå hekler jeg fra høyre i diagrammet, og hekler 8 tomme ruter. Der etter hekler jeg en fylt rute. Der etter heklet jeg 13 tomme ruter, og igjen en fylt rute. Slik gjentok jeg heklingen på andre rad og hekler til den siste staven slik at også denne raden hadde til sammen 157 ruter. Her har jeg vert ekstra nøye med å telle at det er 13 tomme ruter mellom hver fylte rute, og 8 tomme ruter på kantene. Er det ikke det er det bare å rekke opp, for da vil jo ikke mønstret stemme videre oppover i sjalet. Det skal nå være 11 enkeltruter som har en fylt rute. Disse 11 rutene var bunnen av den første «firkantmønstret».

Tredje rad startet jeg med å felle inn en rute. Det gjorde jeg ved å hekle to først en fastmaske i staven fra forrige rad. Der etter heklet jeg to fast masker i hullet under fra forrige rad. I neste stav fra heklet jeg igjen en fastmaske. Der etter heklet jeg fem luftmasker. Og en stav i neste rute. Og nå fortsatte jeg videre med filet mønsteret resten av rad 3. Jeg sluttet raden en rute før, slik mønsteret viste. Da hadde jeg heklet 155 slik mønsteret viste. Underveis passet jeg på å telle at det var 11 tomme ruter mellom hver mønster. «Firkantmønstret» bestod nå av to fylte ruter over den fylte ruten fra rad 2.

Fjerde rad. Her startet jeg med å felle inn to ruter. Det gjorde jeg ved å hekle to først en fastmaske i staven fra forrige rad. Der etter heklet jeg to fast masker i hullet under fra forrige rad. Dette gjorde jeg to ganger da det skal felles inn med to ruter. Der etter heklet jeg fem luftmasker. Og en stav i neste rute. Nå fortsatte jeg videre med mønsteret totalt 151 ruter. «Firkantmønstret» bestod nå av tre fylte ruter over de to fylte rutene fra rad 3. Jeg sluttet raden to ruter før, slik mønsteret viste.

Femte rad. Her startet jeg med å felle inn to ruter. Det gjorde jeg ved å hekle to først en fastmaske i staven fra forrige rad. Der etter heklet jeg to fast masker i hullet under fra forrige rad. Dette gjorde jeg to ganger da det skal felles inn med to ruter. Der etter heklet jeg fem luftmasker. Og en stav i neste rute. Nå fortsatte jeg videre med mønsteret totalt 147 ruter. «Firkantmønstret» bestod nå av to fylte ruter innenfor over de tre fylte rutene fra rad 4. Jeg sluttet raden to ruter før, slik mønsteret viste

Sjette rad startet jeg med å felle inn en rute. Det gjorde jeg ved å hekle to først en fastmaske i staven fra forrige rad. Der etter heklet jeg to fast masker i hullet under fra forrige rad. Der etter heklet jeg fem luftmasker. Og en stav i neste rute. Nå fortsatte jeg videre med mønsteret totalt 145 ruter. «Firkantmønstret» bestod nå av en fylt ruter innenfor over de en to fylte rutene fra rad 4 Jeg sluttet raden en rute før, 7 – 51. rad.

Fortsett slik mønsteret viser, og pass på å fell på samme måte som beskrevet ovenfor, og etter filetmønsteret i figuren. Slik fortsatte jeg til om med rad 52, som jeg avsluttet med tre tomme ruter. Da er sjalet heklet ferdig.

Slik ser sjalet ut før jeg festet tråder og festet på frynser.

Ferdig sjal uten frynser

Montering: Startet med å feste alle trådene. Der etter festet jeg til frynser på «katetene», ikke den rette siden De på det ferdige resultatet Det er disse frynsene som gjør trekantsjalet fint. Det er en smakssak hvor lange disse bør være, og hvor stort mellomrom det burde være mellom hver enkelt. Mine er 20 cm lange, som betyr at jeg tok dobbel tråd på ville utgjøre fire tråder på hver 20 cm. Jeg målte med et målebånd og klippet nøyaktig før jeg satte de på trekantsjalet. Slik monterte jeg en frynse:

Montering av frynse

Slik ser sjalet ut før jeg festet tråder og festet på frynser.

Slik så det ut etter at 8 frynser er montert på trekantsjalet:

åtte monterte frynser

Før det endelig er derfor har jeg latet som jeg er hos frisøren vet at jeg holdt tre og tre grupper med frynser sammen og klippet rett av. Slik ser det ferdige resultatet ut:

Ferdig sjal på sofa

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s