Duk med hjerter heklet i filethekling

Duker er det noe jeg har heklet i årevis. Fordelen med å hekle duken selv er at jeg kan selv tilpasse størrelsen etter min smak og etter hvordan jeg ønsker at duken skal se ut i forhold til det bordet jeg ønsker at duken skal ligge. Det er ikke noe i veien for at dere kan endre størrelse med hensyn til antall hjerter i rader eller kolonner slik at duken vil passe din smak og ditt bord. Her et bilde av den ferdige duken liggende på bordet og dere kan her se hvordan størrelsen og mønsteret kommer frem:

IMG_20150406_125514

Garnet jeg benyttet var Solberg 12 4. Dette garnet har jeg benyttet i mange år. Det gikk med litt over 1 nøste og jeg brukte heklenål nr. 1,5.

Selve heklingen: Her er heklingen basert på filethekling. Dette betyr at enten er det er hull hvor det hekles kun to luftmasker mellom to staver, eller hullet fylles inn med to staver. I mellom disse hekles det en stav. I mellom hvert hjerte er det en rad og en kolonne med tomme hull. Det går 5 hjerter på hver rad og det er heklet 20 rader med hjerter. Ytterst har i hver rad har to tomme hull. Slik ser det fullstendige mønsteret ut:

Bilde mønster hjerte

Det er bare å telle hele tiden hvor mange ruter som er tomme (to luftmasker), og hvor mange ruter som skal fylles med to staver. Jeg la opp 100 luftmasker. Det er bedre å ta litt i, for om det er noen masker til overs, kan disse bare løses opp med en nål. Første rad startet jeg med å hekle 8 luftmasker og hekle en stav i neste luftmaske. Der etter to luftmasker, hopp over to luftmasker og en stav i neste luftmaske. Heklet 53 ruter. Den første raden består av 53 tomme ruter som dere kan se av diagrammet. Dette er bunnen og i starten av duken. Andre rad startet jeg med 4 luftmasker og en stav i neste stav. Nå hekler jeg fra høyre i diagrammet. Heklet 53 ruter. Den andre raden består også av 53 tomme ruter som dere kan se av diagrammet. Tredje rad startet jeg med 4 luftmasker og en stav i neste stav. Nå hekler jeg fra høyre i diagrammet. Heklet der etter 5 tomme, 1 fylt og 9 tomme ruter. Gjenta til raden er slutt. Avsluttet med 6 tomme ruter. Fjerde rad startet jeg med 4 luftmasker og en stav i neste stav. Heklet der etter 4 tomme, 3 fylte og 7 tomme ruter. Gjenta til raden er slutt. Avsluttet med 5 tomme ruter. Femte rad startet jeg med 4 luftmasker og en stav i neste stav. Heklet der etter 3 tomme, 5 fylte og 5 tomme ruter. Gjenta til raden er slutt. Avsluttet med 4 tomme ruter. Sjette rad startet jeg med 4 luftmasker og en stav i neste stav. Heklet der etter 2 tomme, 7 fylte og 3 tomme ruter. Gjenta til raden er slutt. Avsluttet med 3 tomme ruter. Syvende rad startet jeg med 4 luftmasker og en stav i neste stav. Heklet der etter 1 tom, 9 fylte og 1 tom rute. Gjenta til raden er slutt. Avsluttet med 2 tomme ruter. Åttende rad startet jeg med 4 luftmasker og en stav i neste stav. Heklet der etter 1 tom, 4 fylte, 1 tom, 4 fylte og 1 tom rute. Gjenta til raden er slutt. Avsluttet med 2 tomme ruter. Niende rad startet jeg med 4 luftmasker og en stav i neste stav. Heklet der etter 2 tomme, 2 fylte og 3 tomme ruter. Gjenta til raden er slutt. Avsluttet med 3 tomme ruter. Nå er en rad med hjerter ferdig og slik se duken ut etter at to hjerterader er ferdig:

DSC_0247

Gjenta andre rad til niende rad 19 ganger, slik at mønsteret viste 5 x 20 hjerter. Avsluttet med 2 tomme rader.

Kant rundt: Første runde heklet jeg en fastmaske i hver stav og to fastmasker mellom stavene øverst og nederst. Langs kantene heklet jeg kun en fastmaske i mellom hver fastmaske som ble heklet i starten på hver rad. I hjørnene heklet jeg to luftmasker i mellom fastmaskene. Passer samtidig på å hekle inn trådene, slik at det ikke blir noen å faste til slutt. Andre runde heklet jeg en fastmaste i hver fastmaske fra forrige rad. I hjørnene heklet jeg to staver. Tredje runde heklet jeg en skjellrunde. Startet med en fastmaske, hoppet over en fastmaske og heklet fire staver i neste fastmaske, der etter hoppet jeg over en fastmaske og heklet en fastmaske. For at resultatet skal bli optimalt måtte jeg stryke duken.

Her er et nærbilde av kanten rundt:

DSC_0301

Her er det ferdige resultatet:

DSC_0297

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s