Heklet juleduk i mønster med broer

Nå som det snart er jul, har jeg lyst til å fornye det nye salongbordet med mitt med en ny duk. For meg skal en juleduk være rød. Det er ingenting i veien for å bruke dette mønsteret i andre farger.

Jeg valgte med hvite salongbordet mitt fra IKEA som utgangspunkt for størrelsen på duken. Jeg ville at duken skulle være litt bred, samtidig som den skulle gå ned på hver langside. Det er selvfølgelig ingenting i veien for å hekle andre størrelser.

Mønsteret som jeg heklet etter har jeg aldri brukt før og det heter mønster med broer. Det består av fastmasker, trippelstaver, dobbeltstaver, staver og luftmasker.

Mønsteret er slik jeg ser det veldig anvendelig. Mulig jeg skal lage spisebrikker eller putetrekk av dette mønsteret. Det er ikke helt tett og når dette brukes i en duk er det jo egentlig bare sjarmerende at fargen fra bordet synes gjennom duken.

Jeg målte bordet på forhånd og fant ut at duken kunne skulle måle 40 cm i bredden Jeg ønsket at duken skulle gå 5-10 cm ned på hver side slik at duken til slutt målte 143 cm.

Her et bilde av den ferdige duken liggende på bordet og dere kan her se hvordan størrelsen og mønsteret kommer frem:

 

PhotoGrid_1450023074850

Jeg slet litt med å finne rødfarge og valget falt til slutt på Heklegarn 12/4 fra Europris. Dette er litt tynt og består av 100 % bomull. Angret litt på garnvalget da det tar lang tid å hekle ferdig noe med så tynt garn. Dette garnet har jeg ikke benyttet før. Jeg jeg brukte heklenål nr. 1,5.

Selve heklingen: Her er heklingen basert på mønster med broer og som nevnt tidligere består det av fastmasker, trippelstaver, dobbeltstaver og luftmasker. Mønsteret er delelig med 8 og jeg har i min duk heklet 15 rapporter.

Her har jeg tegnet mønsteret hvor et kors betyr stav, kors med to streker betyr dobbeltstav, kors med tre streker betyr trippestav og en liggende sirkel betyr luftmaske og en liten t betyr fastmaske:

DSC00276

 

 

Jeg la opp 122 luftmasker.

Første rad: Jeg heklet en fastmaske i den 3. luftmaske fra nålen og en fastmaske i neste luftmaske. Der etter heklet jeg 5 luftmasker, hoppet over 3 luftmasker og heklet 1 fastmaske i hver av de 5 neste luftmasker. Dette gjentok jeg 13 ganger. Avsluttet med 1 fastmaske i hver av de tre siste luftmaskene.

Her er et bilde som viser duken etter første rad:

 

DSC00263

Andre rad: Heklet 2 luftmasker og hopp over de 2 første fastmaskene. Der etter heklet jeg 1 fastmaske i den neste fastmasken, 9 dobbelstaver i luftmaskebuen fra forrige rad, 1 fastmaske i neste fastmaske, 2 luftmasker, hopp over 3 fastmasker. Dette gjentas 14 ganger og det avsluttes med 1 luftmaske, hoppet over en fastmaske og heklet en fastmaske i luftmasken.

Her er et bilde som viser duken etter andre rad:

DSC00264

 

Tredje rad: Her heklet jeg 8 luftmasker, hoppet over (den første fastmaske, 1 luftmaske1 fastmaske og tre 3 dobbelstaver). Der etter heklet jeg 1 fastmaske i hver av de 3 neste dobbelstavene (de 3 midterste av de 9), heklet 3 luftmasker, hoppet over (1 fastmaske, 3 dobbelstaver) heklet tredobbeltstav i to luftmaskebuen fra forrige rad, 3 luftmasker hoppet over (1 fastmaske og 3 dobbeltstaver). Gjentok dette 14 ganger og avsluttet med 1 tredobbeltstav under 2 luftmasker.

Her er et bilde som viser duken etter tredje rad:

DSC00265

Fjerde rad: Her startet jeg med å hekle 4 luftmasker, hoppet over første tredobbeltstav. Der etter heklet jeg 1 fastmaske i 3 luftmaskebuen, 1 fastmaske i hver av de 3 neste fastmaskene, 1 fastmaske i luftmaskebuen, 5 luftmasker, hoppet over 1 tredobbeltstav. Dette gjentok jeg 13 ganger. Avsluttet med 1 fastmaske i hver av de 3 siste fastmaskene, 1 fastmaske under 8 luftmasker, 3 luftmasker, 1 fastmaske i den 5. av 8 luftmaske.

Her er et bilde som viser duken etter fjerde rad:

DSC00267

 

Femte rad: her heklet jeg 4 luftmasker, hoppet over den første luftmasken, 4 dobbelstaver i 3-luftmaskebuen. Der etter heklet jeg 1 fastmaske i neste fastmaske, 2 luftmasker, hoppet over 3 fastmasker, 1 fastmaske i neste fastmaske, 9 dobbeltstaver 5-luftmaskebuen. Dette gjentas 13 ganger. Avsluttet med 5 dobbelstaver under 4 luftmasker.

Her er et bilde som viser duken etter femte rad:

 

DSC00268

 

Sjette rad: Her heklet jeg 1 luftmaske, hoppet over en dobbeltstav, 1 fastmaske i neste dobbeltstav. Der etter heklet jeg 3 luftmasker hoppet over (3 dobbelstaver, 1 fastmaske), 1 tredobbeltstav i 2-luftmaskebuen, 3 luftmasker, hoppet over (3 dobbeltstaver, 1 fastmaske), 1 fastmaske i hver av de 3 neste tre dobbeltstaver. Dette gjentas 14 ganger. Avsluttet med 1 fastmaske i siste dobbeltstav og 1 fastmaske i 4. av 4 luftmaske.

Her er et bilde som viser duken etter sjette rad:

DSC00269

Syvende rad: Her heklet jeg 1 luftmaske, hoppet over første fastmaske, 1 fastmaske i neste fastmaske. Der etter heklet jeg 1 fastmaske i luftmaskebuen, 5 luftmasker, hoppet over 1 tredobbeltstav, 1 fastmaske i den neste 3 luftmaskebuen, 1 fastmaske i hver av de neste 3 fastmasker. Dette gjentas 14 ganger. Avsluttet med 1 fastmaske i den siste fastmasken og 1 fastmaske i 1 luftmaske.

Her er et bilde som viser duken etter syvende rad:

DSC00270

 

den første luftmasken, 4 dobbelstaver i 3-luftmaskebuen. Der etter heklet jeg 1 fastmaske i neste fastmaske, 2 luftmasker, hoppet over 3 fastmasker, 1 fastmaske i neste fastmaske, 9 dobbeltstaver 5-luftmaskebuen. Dette gjentas 13 ganger. Avsluttet med 5 dobbelstaver under 4 luftmasker.

Jeg gjentok radene 2-7 til arbeidet målte 142 cm.

Kant rundt:

Jeg valgte å hekle en enkel kant rundt kun bestående av to rader med fastmasker. Fordelen er at jeg da fikk festet trådene inn slik at det ikke ble noen tråder å feste. Det er viktig å stryke denne duken.

Og slik ser det ferdige produktet ut:

DSC_0186 (1)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s