Votter heklet i mønster av staver og buer

Votter til meg selv har jeg designet til meg selv en gang før uten å blogge om det. Nå som det er vinter er det fint å ha votter som kan matche de ulike skjerf eller hals jeg bruker. Jeg har akkurat heklet meg et skjerf, lue og hals i dette mønsteret og nå har jeg designet et par votter som har grunnelementene fra dette mønsteret, men som allikevel er noe spesielle.

Det er ikke rett frem å lage mønster til en votter og jeg måtte prøve meg frem noen ganger før jeg var fornøyd. Vottene skal se pene ut og fellingene skal være pene.

Her er de ferdige vottene:

dsc00890

Denne gangen valgte jeg også Baby merionull fra Europris. Dette består av 100 % ull. Jeg valgte å hekle dette i striper. Det gikk med litt over 1 nøste til disse vottene. Jeg brukte heklenål nr 3,0.

Selve mønsteret valgte jeg å sette sammen i et enkelt rutemønster på følgende måte. Her er mønsteret i Excel hvor x betyr to rader med 5 staver og blank rute betyr en rad med 2 luftmasker 1 fastmaske, 2 luftmasker og meste rad med 3 luftmasker. Mellom alle rutene er det 1 stav:

monster-excel-blae-votter

 

Dette bildet vise et utsnitt av mønsteret hvor høy t betyr stav, liten t betyr fastmaske og ring betyr luftmaske:

dsc00867-1

Selve heklingen:

Jeg starter i nederst på votten, øker ut litt ved rad 9 og hekler rett oppover en stund. Når kryssmønsteret er ferdig feller jeg inn i to rader og sudde sammen med nål på toppen. Snudde arbeidet for hver omgang.

Jeg la opp 57 luftmasker.

Første rad: Heklet 1 fastmaske i den åttende luftmasken fra nålen og 2 luftmasker * hoppet over 1 luftmasker fra forrige rad, 5 staver i de 5 neste luftmasker, 2 luftmasker hoppet over 1 luftmasker fra forrige rad og heklet 1 fastmaske, 2 luftmasker * Gjentok dette 11 ganger, slik at det ble 12 «ruter» eller 6 ruter med stavgrupper. Sørget for at det arbeidet ble heklet sammen med en kjedemaske slik at votten blir rund.

Andre rad: Starter med 3 luftmasker i den første staven i stavgruppen fra forrige rad. Heklet videre 4 staver i hver stav fra forrige rad. * Heklet 3 luftmasker og 5 staver i hver stav i stavgruppen fra forrige rad. * Gjentok dette 4 slik at det 6 stavgupper og 12 ruter. Sørget for at det arbeidet ble heklet sammen med en kjedemaske slik at start og slutt på omgangen ble hektet sammen

Tredje rad: Snudde arbeidet. Startet med 3 luftmasker og 3 staver i luftmaskebuer fra forrige rad og 1 stav i den første neste stavgruppen.* Heklet 2 luftmasker 1 fastmaske i den tredje staven i stavgruppen fra forrige rad, og 2 luftmasker. Heklet 1 stav i den siste staven i stavgruppen fra forrige rad. * Gjentok dette 5 ganger slik at det ble 6 ruter.

Fjerde rad: Starter med 5 luftmasker * heklet 5 staver i de neste 5 stavene fra forrige rad, og heklet 5 luftmasker. * Gjentok dette 5 ganger slik at det ble 6 ruter.

Her er et bilde etter fjerde rad:

dsc00883

 

 

Femte rad: Startet med 5 luftmasker, 1 fastmaske i den tredje staven i stavgruppen fra forrige rad, og 2 luftmasker. *Heklet 1 stav i den siste staven i stavgruppen fra forrige rad, 3 staver i luftmaskebuen og 1 stav i den første staven i den neste stavgruppen fra forrige rad. Heklet videre 2 luftmasker, 1 fastmaske i den tredje staven i stavgruppen fra forrige rad, og 2 luftmasker.*

Sjette rad: Gjenta andre rad.

Syvende rad: Gjenta tredje rad.

Åttende rad: Gjenta fjerde rad.

Nå er det bare å se på diagrammet. For videre hekling

Ved niende rad skal jeg øke fra 12 ruter til 16 ruter. Dette gjør jeg ved å hekle inn en ny gruppe i annenhver luftmaskebue. Jeg bare hekler inn en ekstra rute der det er en luftmaskebue. Samtidig som dere kan se av Exceldiagrammet skal jeg nå hekle 3 stavgrupper (tilsvarer 13 staver) og 1 gruppe bestående av buer.

Her et nærbilde av utfellingen:

DSC00884.JPG

Da hekler jeg radene 9 til 14.

Slik ser votten ut etter 14 rader:

Nå skal jeg lage hull til tommelen. Pass på at neste å høyre får tommelen på hver sin side, ved at starten kommer på kanten.

Jeg satte på en sikkerhetsnål på hver kant av votten for lettere å følge med.

Niende rad: Heklet en bue og så kom jeg til hullet med en gang. Hullet heklet jeg over 3 grupper med staver. Jeg heklet 12 luftmasker og samtlidig hoppet over 13 staver fra forrige rad. Startet og sluttet med 1 fastmaske. Neste omgang heklet jeg 11 staver over denne buen.

Her et  bilde av hullet til tommelen:

dsc00886

 

Her er bilde som vider noen rader etter:

dsc00887

 

 

Nå heklet jeg videre som dere kan se av Excelarket til og med rad 32.

Her er et bilde av votten så langt:

dsc00888-1

 

Rad 33 og 34: Her felte jeg inn ved å hekle 1 stav i annenhver maske.

Nå er vottene ferdig og jeg sydde toppen pent sammen. Festet tråden fra begynnelsen hver av votten.

Tommel:

Heklet 11 staver på hver side. Snudde ved hver rad. Heklet 8 rader. Den 9 radet felte jeg inn ved kun å hekle 1 stav i annenhver stav fra forrige rad. Sydde igjen toppen på tommelen.

Slik ser det ferdige resultatet ut:

photogrid_1479569709040

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s