Heklet retro hals i stavgrupper og nettmasker i barnestørrelse 86 – 92

Jeg tenkte tilbake til hvordan halser så ut når jeg var barn og når mine barn var små, fikk jeg lyst til å designe en hals basert på retrostil. Fordelen er at en slik hals minner om toppen på en genser og varmer da mer.

Her kan dere se et bilde av den ferdige halsen:dsc00919

For å finne ut hvor stor en hals prøvde jeg meg frem og heklet noen «prøvehalser» før jeg fant størrelsen som passet. Denne halsen målte 24 cm i bredden, og 31 cm i høyden. Antall vifter er 13 i høyden og 29 vifter rundt. Garnet jeg benyttet var Drops Flora fra Drops design. Dette garnet består av 65 % ull og 35 % alpakka. Det gikk med i overkant kun et nøste til denne halsen. Det går fint an å bruke andre garntyper. Det er bare å prøve seg frem. Jeg brukte heklenål nr. 3.

Selve heklingen:

Jeg heklet et forstykke og et bakstykke som var like. Der etter heklet jeg de sammen, felte rundt skuldrene og heklet til slutt halsen.

Forstykke/bakstykke:

Jeg la opp 72 luftmasker.

Første rad: Snudde heklearbeidet. Startet med 3 luftmasker og heklet 2 staver i de 2 neste luftmaskene. * Heklet videre 1 luftmaske, hoppet over 1 luftmaske fra forrige rad og heklet 3 staver i de 3 neste luftmaskene fra forrige rad * Gjentok dette 15 ganger slik at det ble 17 stavgrupper.

Andre rad: Snudde heklearbeidet. Startet med 3 luftmasker og heklet 2 staver i de 2 neste stavene fra forrige rad. * Heklet videre 1 luftmaske, hoppet over 1 luftmaske fra forrige rad og heklet 3 staver i de 3 neste stavene fra forrige rad * Gjentok dette 15 ganger slik at det ble 17 stavgrupper.

Tredje rad: Gjentok andre rad.

Fjerde rad: Gjentok andre rad.

Her kan dere se bilde etter fire rader:

dsc00898-1

Femte rad: Snudde heklearbeidet. Startet med 3 luftmasker og heklet 2 staver i de 2 neste stavene fra forrige rad. Heklet 3 luftmasker * Heklet videre 1 fastmaske i midten av den neste stavgruppen og 5 luftmasker * Gjentok dette 14 ganger. Avsluttet med 3 luftmaske og heklet 3 staver i den siste stavgruppen.

Sjette rad: Snudde heklearbeidet. Startet med 3 luftmasker og heklet 2 staver i de 2 neste stavene fra forrige rad. * Heklet 5 luftmasker, videre 1 fastmaske i den neste luftmaskebuen * Gjentok dette 14 ganger. Avsluttet med 3 staver i hver av de 3 siste stavene fra forrige rad.

Syvende rad: Snudde heklearbeidet. Startet med 3 luftmasker og heklet 2 staver i de 2 neste stavene fra forrige rad. Heklet 3 luftmasker * Heklet videre 1 fastmaske i den neste luftmaskebuen fra forrige rad og 5 luftmasker * Gjentok dette 14 ganger. Avsluttet med 3 luftmaske og heklet 3 staver i den siste stavgruppen.

Åttende rad: Gjentok sjette rad

Her kan dere se bilde etter åtte rader:

DSC00900.JPG

Niende rad: Snudde heklearbeidet. Startet med 3 luftmasker og heklet 2 staver i de 2 neste luftmaskene. * Heklet videre 1 luftmaske, heklet 3 staver luftmaskebuen fra forrige rad * Gjentok dette 15 ganger slik at det ble 16 stavgrupper. Avsluttet med 1 luftmaske og 3 staver i de 3 siste stavene fra forrige rad.

Rad ni – tolv: Gjenta andre rad.

Rad tretten – seksten: Gjenta radene fem til åtte.

Rad sytten – tjue: Gjenta radene ni – tolv.

Her kan dere se bilde etter tjue rader og forstykke er ferdig:

dsc00903-1

Heklet en lik, slik at jeg har en for- og bakstykke

Selve halsen:

Nå hekles halsen sammen. Hekl sammen for- og bakstykke rundt. Det er nå 34 stavgrupper. Snu for hver omgang. Det hekles fem omganger.

Nå felles det en stavgruppe på hver side annenhver omgang. Da vil det være 14 stavgrupper på hver side.

Her er et nærbilde av fellingen:

dsc00905

Her er et bilde som viser arbeidet så langt:

DSC00904.JPG

Nå heklet jeg videre det som er halsen. Heklet til halsen målte 34 cm.

Her er halsen ferdig før tråder er festet:

dsc00910

Og her kan dere se den ferdige heklede halsen på et barn (denne er rød da jeg måtte prøvehekle først):

bilde-av-maja-med-rod-retro-hals

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s