Heklet løper i filethekling med god jul i store bokstaver

Jeg bare elsker filethekling, og denne gangen ville jeg hekle store bokstaver som dekker min spisestue. Dette mønsteret dekker hele bordet og det var en utfordring å designe og hekle det uten feil. Jeg måtte dessverre rekke opp flere ganger for at det skulle bli riktig. Mønsteret tegnet jeg på frihånd i Excel.

Her er det selve mønster som er egentlig retningsgivende for hvor stor duken skal bli. Min ferdige duk målte 215 x 35 cm inkludert kant rundt.

Her et bilde av den ferdige duken og her kan dere se hvordan størrelsen og mønsteret kommer frem:

dsc01077

Garnet jeg benyttet var Cotton yarn fra Søstrene Grene. Jeg har heklet en duk i dette garnet før og det egner seg glimrende til interiørprodukter. Det gikk med 7 nøster til denne duken og jeg brukte heklenål nr. 3,0.

Selve heklingen: Her er heklingen basert på filethekling. Dette betyr at enten er det er hull hvor det hekles kun to luftmasker mellom to staver, eller hullet fylles inn med to staver. Det hekles frem og tilbake og mønsteret er like pent på bakside og forsiden. I mellom disse hekles det en stav.

Mønsteret går i bredden opp i 167 ruter. I høyden heklet jeg 37 rader

Slik ser det fullstendige mønsteret ut nå jeg tegnet dette i Excel:

Mønster Excel stort god jul.png

D et er bare å telle hele tiden hvor mange ruter som er tomme (to luftmasker), og hvor mange ruter som skal fylles med to staver. Jeg la opp 501 luftmasker.

Første rad startet jeg med å hekle 8 luftmasker og hekle en stav i neste luftmaske. Der etter to luftmasker, hopp over to luftmasker og en stav i neste luftmaske. Heklet 167 ruter. Den første raden består av 167 tomme ruter som dere kan se av diagrammet. Dette er bunnen og i starten av duken.

Der etter fortsatte jeg og heklet frem og tilbake, til mønsteret er ferdig. Når jeg skulle starte med en ny tråd gjorde jeg det alltid i begynnelsen av en rad. Dette gjør jo et penere resultat samtidig blir det ingen tråder å feste.

Her vises arbeidet etter å ha heklet noen fem rader:

dsc01019

Kant rundt: Heklet en runde med fastmaske. På kortkantene heklet jeg 3 staver i mellom stavene og på langsidene heklet jeg 2 staver i mellom stavene. I hjørnene heklet jeg 5 fastmasker. Passer samtidig på å hekle inn de løse trådene, slik at det ikke blir noen å feste til slutt.

Frynser: jeg valgte å hekle på frynser på 28 cm i hver kant.

Her er et nærbilde av den ferdige duken:

photogrid_1482415509534

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s