Heklet løper i filethekling med god jul speilvendt

Filethekling gir uante muligheter til å lage mønster og nå som det er jul har det vært moro å lage nye mønster. God jul er jo skikkelig julemønster. Dette mønsteret måtte vel kunne bli stilig på en duk til salongbord mitt spisebord. Mønsteret tegnet jeg på frihånd i Excel.

Her er det selve mønster som er egentlig retningsgivende for hvor stor duken skal bli. Jeg gjentar god jul hele tiden og det er antall rapporter som avgjør hvor lang duken skulle bli. Min ferdige duk målte 100 x 36 cm inkludert kant rundt.

Her et bilde av den ferdige duken og her kan dere se hvordan størrelsen og mønsteret kommer frem:

dsc01069

Garnet jeg benyttet var Cotton yarn fra Søstrene Grene. Jeg har heklet en duk i dette garnet før og det egner seg glimrende til interiørprodukter. Det gikk med 4 nøster til denne duken og jeg brukte heklenål nr. 3,0.

Selve heklingen: Her er heklingen basert på filethekling. Dette betyr at enten er det er hull hvor det hekles kun to luftmasker mellom to staver, eller hullet fylles inn med to staver. Det hekles frem og tilbake og mønsteret er like pent på bakside og forsiden. I mellom disse hekles det en stav.

Mønsteret går i bredden opp i 29 ruter pluss en tom rute på hvert side som til sammen blir 31 ruter. Jeg ønsket at mønsteret skulle speilvendes slik at det var en symmetri i mønsteret. Mønsteret startet og sluttet med de samme «firkantene».

Slik ser det fullstendige mønsteret ut nå jeg tegnet dette i Excel:

bilde-excel-god-jul

Mønster ble gjentatt 9 ganger.

Det er bare å telle hele tiden hvor mange ruter som er tomme (to luftmasker), og hvor mange ruter som skal fylles med to staver. Jeg la opp 96 luftmasker.

Første rad startet jeg med å hekle 8 luftmasker og hekle en stav i neste luftmaske. Der etter to luftmasker, hopp over to luftmasker og en stav i neste luftmaske. Heklet 31 ruter. Den første raden består av 31 tomme ruter som dere kan se av diagrammet. Dette er bunnen og i starten av duken.

Andre rad: Heklet først 1 tom rute, 4 fylte ruter (som er start på L), 2 tomme ruter og fulgte tegninger videre.

Her  vises duken etter to rapporter er ferdig:

dsc_1668

Gjentok mønsteret 9 ganger.

Der etter fortsatte jeg og heklet frem og tilbake, til mønsteret er ferdig. Jeg gjentok mønster 4 ganger, og avsluttet med rutenettet bestående av 5 ruterader. Avsluttet med en rad med bare tomme ruter. Mønsteret ble heklet tre ganger. Dette er nødvendig for at resultatet skal bli pent. Når jeg skulle starte med en ny tråd gjorde jeg det alltid i begynnelsen av en rad. Dette gjør jo et penere resultat samtidig blir det ingen tråder å feste.

Kant rundt: Heklet en runde med fastmaske. På kortkantene heklet jeg 3 staver i mellom stavene og på langsidene heklet jeg 2 staver i mellom stavene. I hjørnene heklet jeg 5 fastmasker. Passer samtidig på å hekle inn de løse trådene, slik at det ikke blir noen å feste til slutt.

Her er et nærbilde av den ferdige duken:

DSC01070.JPG

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s