Heklet gardin i «perlemønster kombinert med stavmønster

Som heklenerd trenger jeg stadig utfordringer og denne gangen vil jeg prøve meg på gardin til et lite, men lang vindu jeg har i stuen. Pr i dag er det ingen gardin der, men har egentlig en lang stund tenkt på hvilken heklet gardin ville passe der. Her er et bilde av den ferdige gardinen:

DSC01229.JPG

Dette mønsteret kan jeg designet med å sette opp med to ulike elementer annenhver gang for å få en morsom effekt. Det ene mønsteret fant jeg på en instagramkonto som heter she_scrochet. Dette har jeg kombinert med 5 radet med stavkombinasjoner. Min ferdige gardin målte 136 x 50 cm inkludert kant rundt.

Fargevalget falt på beige. Jeg kunne også ha valgt hvit. Garnet jeg benyttet var Trysil bomullsgarn 12 4 fra Europris. Dette garnet Jeg har heklet en duk i dette garnet før og det egner seg glimrende til interiørprodukter. Det gikk med 3 nøster til denne gardinen og jeg brukte heklenål nr. 1,75. Jeg prøveheklet med tykkere garn, men det synes jeg ikke ble noe fint i det hele tatt. Tynt garn tar lengre tid og hekle, men trøsten er et det blir bare desto penere.

Selve heklingen: Her er heklingen basert på to typer mønster. Det ene er en stavgrupper med 5 staver og det andre er staver kombinert med luftmasker. Mønsteret med 5 stavgrupper går opp i 10 og i 9. Dette for at mønsteret skulle falle pent. Her har jeg jeg tegnet mønsteret. Det hekles 14 rader av mønsteret med 5 stavgrupper og 5 rader av det enkle mønsteret kun med staver og luftmasker. Her har jeg tegnet mønsteret:

dsc01234

Jeg la opp 172 luftmaske. Det første mønsteret skal hekles over 17 rapporter.

Første rad startet jeg med å hekle 4 luftmasker * Heklet 5 staver i den 7. masken fra nålen, 1 luftmaske, hoppet over 3 luftmasker og heklet 1 stav i neste luftmaske, heklet 1 luftmaske, hoppet over en luftmaske og heklet 1 stav i neste luftmaske. * Dette gjentok jeg 16 ganger slik og avsluttet med en enkel stav.

Andre rad: Heklet først 5 luftmasker * Heklet 5 staver i hver at de neste 5 staver. Den siste gjennomtrekkingen av garnet gjorde jeg ikke før til slutt, se bilde nedenfor. Heklet videre 3 luftmasker og 1 stav i staven fra forrige rad, hoppet over 1 luftmaske og 1 stav i den neste staven fra forrige rad og heklet 3 luftmasker. * Gjentok dettet 16 ganger og avsluttet med 1 stav i slutten av raden.

Her er et nærbilde av en heklet perle:

dsc01207

Her er et bilde etter andre rad:

dsc01219

Tredje rad. Startet med 3 luftmasker * 1 luftmaske, hoppet over en luftmaske fra forrige rad og heklet 1 stav i lufmaskebuen før stavgruppen fra forrige rad, Heklet 1 luftmaske, og heklet 1 stav i luftmaskebuen etter stavgruppen og heklet 1 luftmaske. Heklet der etter 5 staver mellom 2 staver fra forrige rad * Gjentok dette 15 ganger og avsluttet med 1 luftmaske og heklet 1 stav i luftmaskebuen før stavgruppen og heklet 1 luftmaske og 1 stav luftmaskebuen etter stavgruppen, to luftmasker og en stav den siste masken.

Fjerde rad: Starter med 3 luftmasker * 1 luftmaske, 1 stav i staven fra forrige rad, hoppet over 1 luftmaske og 1 stav i den neste staven fra forrige rad og heklet 3 luftmasker. Heklet 5 staver i hver at de neste 5 staver. Den siste gjennomtrekkingen av garnet gjorde jeg ikke før til slutt. * Gjentok dettet 16 ganger og avsluttet med 1 stav i slutten av raden.

Gjentok radene 1-4 til det var heklet 14 rader.

Rad 15: Startet 3 luftmasker (er lik en stav). Heklet 2 luftmasker i buen fra forrige rad. * Hoppet over stavgruppen og heklet 3 staver i den neste luftmaskebuen. 1 stav i staven, 1 stav i mellom de 2 stavene fra forrige rad og 1 stav i den neste staven. Heklet videre 3 staver i den neste luftmaskebuen. Nå skal jeg har heklet 9 staver * Gjentok dette 15 ganger og avsluttet med 3 staver i den siste luftmaskebuen.

Rad 16. Startet med 3 luftmasker * heklet 1 luftmaske, hoppet over 1 stav fra forrige rad og heklet 1 stav. * Gjentok dette raden ut.

Rad 17: Heklet 1 stav i staven og heklet 1 stav i luftmasken. * Gjentok dette raden ut.

Rad 18. Heklet som rad 16.

Rad 19: Heklet som rad 17.

Rad 18. Startet med 3 luftmasker. * hoppet over 2 luftmasker og heklet 5 staver i neste stav fra forrige rad. Hoppet over 2 luftmasker og heklet 1 stav i neste luftmaske, heklet 1 luftmaske, hoppet over en luftmaske og heklet 1 stav i neste luftmaske. * Dette gjentok jeg 16 ganger slik og avsluttet med en enkel stav. Her er det viktig å passe på av stavgruppene kommer helt likt over hverandre.

Her er et bilde etter rad 18:

DSC01210.JPG

Jeg heklet 11 rapporter med perlemønster og 10 rapportert med stavgruppene.

Jeg valgte en tynn gardinstang og jeg sydde med garnet på baksiden slik:

DSC01216.JPG

Kant rundt:

1 runde: Heklet 1 fastmaske med jevne mellomrom. Passet samtidig på å hekle inn løse tråder slik at jeg unnslapp festing av tråder.

2 runde: Snudde arbeidet. * 1 fastmaske, 1 stav, 1 dobbelstav og 1 stav i hver fastmaske fra forrige rad. * Gjentok dette rundt hele gardinen.

Her er et nærbilde av gardinen:

DSC01232 (1).JPG

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s